Outs

Det viktigaste att hålla reda på i Texas Hold ‘em – och även övriga pokervarianter – är outs. Outs är kort sagt möjliga vinstdrag som du har. Om du till exempel har två spader, och det finns två spader på bordet, så har du 10 möjliga outs – alla de spader som finns kvar. Men det är inte alltid så lätt att räkna outs. Din möjliga färg kan ju till exempel mötas av en kåk. Så när man räknar outs så gäller det inte bara att se efter vilka bra kortkombinationer man själv har kvar, utan vad även motståndarna kan få.

Till att börja med gäller det att kunna räkna outs. Matematiken bakom är ganska komplicerad, men kan förenklas rätt drastiskt. När du sett floppen och det är bara två kort kvar så multiplicerar du dina möjliga outs med antal kort kvar gånger två. Så om vi antar att du nöjer dig med en färg, så har du tio gånger två gånger två = ungefär 40 % chans att få din färg på de två sista korten. När det sen är 1 kort kvar, så multiplicerar du antal outs med sista kortet gånger två = 20 % chans att du får en spader på sista kortet för att få en färg. Denna matematik är inte helt exakt, men ligger väldigt nära de resultat du får om du gör en ”riktig” beräkning.

Att räkna odds för outs är alltså rätt enkelt, men då måste du då först bestämma vad som är en out. Finns det ett stegdrag eller kåkdrag på bordet? I så fall ändrar sig oddsen dramatiskt, men det gäller fortfarande att bestämma sig för vad som räknas som outs. Denna matematik är extremt komplicerad, och det enklaste är, faktiskt, att lära sig genom att spela. Vad man ska räkna som en out i vilket givet tillfälle är något man bara kan bemästra efter att ha skaffat sig rejält med spelvana.